Výlety, zábava a atrakce po ČR

Grilování - Grily

Existují různé typy grilů, které se od sebe navzájem nějakým způsobem liší. Některé jsou vhodné na zahradu, některé pro domácí používání, některé jsou na dřevěné uhlí nebo brikety a některé jsou plynové. Každý z nich má své výhody i nevýhody, Je jen na Vás, který gril si vyberete. Pokud bydlíte v paneláku a nemáte chatičku se zahradou, bude pro vás určitě nejlepší pořídit si elektrický gril s ručně nastavitelnou teplotou grilování.

Pokud máte zahradu nebo chcete grilovat venku v přírodě, tak sáhněte pro grily na dřevěné uhlí. Když navíc preferujete vůni opečeného masa na volném ohni, kde v chuti cítíte vůni kouře a ohně, tak zvolíte správně. U grilů na dřevěné uhlí však musíte teplotu udržovat sami, musíte umět správně topit. Pokud to pro vás není problém, grily na dřevěné uhlí jsou pro Vás.

Třetím tipem grilu je plynový gril. Ten upřednostníte hlavně asi z ekonomických důvodů. Pokud pořádáte návštěvy a chcete se věnovat hostům a nestát celou dobu jenom u grilu, je pro Vás plynový gril ten nejlepší. Nemusíte se starat o udržení správné teploty. Maso ovšem nebude provoněné kouřem jako grilů na dřevěné uhlí.

 


 

O grilování

Grilování - letní zábava na zahradě, v parku nebo také doma v případě domácích grilů. O grilování najdete na internetu spoustu článků. Nedá se jednou fundovanou definicí napsat, co to vlastně grilování je, případně co obnáší. Každý má na grilování svůj názor, svoje metody. Vaše názory a zkušenosti rádi zveřejníme na webu.

Grilovat se dá v podstatě cokoli - všechny druhy masa, ryby, zelenina i ovoce. Maso a zelenina však potřebují jiný přístup grilování - druhy grilování. Dá se říci, že se dělí do těchto skupin: přímé grilování, nepřímé grilování, barbecue, uzení a rožnění. Přičemž přímé grilování

 

 

Přímé grilování

Přímé grilování spočívá v přípravě jídla přímo nad žhavými uhlíky nebo ohněm. V drtivé většině případů se takto grilují malé nebo tenké kousky masa, jako například steaky, kuřecí prsa, ryby a rybí filety, jejichž příprava netrvá většinou více než 30 minut. U tohoto postupu je nutno dbát zvýšené opatrnosti, neboť většině z nás se již jistě stalo, že odkapávající tuk se vzňal a od toho již není daleko v lepším případě ke spálení masa, v horším případě k požáru. Teplota při tomto způsobu grilování se pohybuje v rozmezí cca 180 až 350 °C.

 

Přímé grilování na dřevěném uhlí

Při přímém grilování na dřevěné uhlí je nutné rovnoměrně rozprostřít rozžhavené dřevěné uhlí nebo brikety pod roštem grilu. Nad rozpálené uhlí položte grilovací rošt a grilované maso umístěte doprostřed přímo nad zdroj tepla. Následně přiklopte víko grilu, a odkrývejte jej, pokud chcete maso otočit a propéci i z druhé strany, nebo chcete zkontrolovat, zda už není hotové. Pokud máte gril na dřevěné uhlí se systémem One-Touch, odklopte ventilační klapky.

Velký žár ( 280-290 stupňů na grilovacím roštu) uzavře póry grilovaného masa a ponechá tak všechnu šťávu uvnitř. Výsledkem tedy je pak šťavnatá pečínka se spoustou šťávy uvnitř a křupavou kůrčičkou kolem.  Víko grilu je přiklopeno z toho důvodu, aby se zamezilo přístupu kyslíku a odkapávající tuk nemohl případně vzplát plamenem. Díky tomu se pak maso nepřipálí.

 

Přímé grilování na plynovém grilu

Přímé grilování na plynu probíhá podobně jako u přímého grilování na dřevěném uhlí. Tento postup je používám u masa, zeleniny, a drůbeže, které grilujeme méně než 30 minut.  Grilované maso umístíme na rošt grilu a zapálíme všechny hořáky. Zavřeme víko a plynový gril nastavíme na maximální možný výkon. Po dosažení teploty, která je doporučena pro maso nebo zeleninu, hořáky ztlumíme a udržujeme stálou doporučenou teplotu. Maso v polovině grilování otočíme, víko odklápíme pouze tehdy, chceme li jej zkontrolovat nebo obrátit.

Vysoká teplota kolem 280 stupňů spolehlivě uzavírá póry v masa, a to si tak ponechá všechnu šťávu uvnitř. Díky konstrukci plynových grilů Weber je odkapávají tuk spolehlivě odváděn mimo hořáky a nemůže tak dojít k jeho nechtěnému vznícení.

 

Nepřímé grilování

Tento způsob grilování je jakýmsi přechodem mezi grilováním přímým a barbecue. Při tomto způsobu je rozžhavené uhlí uspořádáno do protilehlých stran tak, aby se grilované potraviny neopékaly přímo nad rozžhavenými uhlíky. Nepřímé grilování se dá provozovat pouze v grilech jenž mají víko a tedy maso se v grilu - můžeme říct - peče jako v troubě. U tohoto způsobu grilujeme větší kusy masa, jako je například krůta, kuře, vepřová plec, žebírka. Teplota při tomto způsobů grilování se pohybuje v rozmezí cca 160 až 200 °C.

 

Nepřímé grilování na dřevěném uhlí

Nepřímou metodu grilování obvykle používáme i pro maso, které potřebuje delší čas úpravy než 30 minut. Žár z dřevěného uhlí nebo rozpálených briket nedržíme uprostřed, ale naopak bokem, pomocí komor nebo držáku na dřevěné uhlí. Doprostřed uhlí pak umístíme hliníkovou misku, nebo jinou kovovou nádobu, která zabrání odkapávání tuku i šťávy z masa přímo na rozpálené dřevěné uhlí.

Šťávu a tuk, zachycené z grilovaného masa nebo drůbeže, pak můžete použít pro omáčku nebo na polévání grilované pochoutky. Do misky je možné přilít i trochu vody, zabráníte tak případnému připálení masa. Doporučujeme tento postup při grilování větších kusů, které se grilují delší čas a nedojde tak k jejich připálení. Ventilační klapky u systému One-Touch nechte otevřené, víko grilu odklápějte pouze tehdy, pokud chcete maso zkontrolovat nebo obrátit na druhou stranu.

Žár při tomto způsobu grilování je obvykle nižší, dosahuje teploty kolem 180 stupňů. Teplo pak rotuje uvnitř grilu jako v horkovzdušné troubě a propéká maso rovnoměrně ze všech stran. Maso obvykle nepotřebuje díky tomu otáčet, odkapávající šťávu zachycuje spodní hliníková miska, díky tomu a nedostatku kyslíku uvnitř se tuk nevznítí.

 

Nepřímé grilování na plynovém grilu

Nepřímé grilování používáme při grilovacích časech delších než 30 minut. Prostřední hořáky po vyhřátí komory grilu vypneme a grilované maso umístíme přímo nad prostřední vypnuté hořáky grilu. Na plynové grily se dvěma hořáky nebo pro grily Weber Q100 a Q200 umístíme maso mezi hořáky.

Dosažená teplota je při tomto způsobu grilování nižší a pohybuje se kolem 170 stupňů. Díky rotaci horkého vzduchu uvnitř grilu je masou rovnoměrně opékáno ze všech stran jako v horkovzdušné troubě. Pokud chceme, aby i větší kusy masa zůstaly šťavnaté, začneme nejdříve na vyšší teplotě, maso se krásně zatáhne, šťáva zůstane uvnitř a po zatažení pak můžeme teplotu snížit a pokračovat v pomalém pečení.

 

Barbecue

Pod pojmem barbecue se skrývá obdoba nepřímého grilování, ovšem za nízkých teplot, kdy je hodně využíván kouř ze dřeva či dřevěných lupínků, nasypaných na rozžhavené uhlí. U tohoto způsobu grilování trvá příprava potravin výrazně déle - několik hodin. I zde grilujeme velké kusy masa, krůty, kuřata. Připravované potraviny však do sebe vstřebávají kouř dřeva, jenž jim dává nezaměnitelnou chuť. Používáme dřevo dubové nebo z ovocných stromů, popřípadě lupínky, jenž před použitím namočíme na cca 30 minut do vody, necháme odkapat a rozložíme na rozžhavené uhlí. Regulujeme teplotu tak, aby se lupínky nevzňaly, ale kouřily. Výsledný pokrm má silně kouřové aroma. Teplota při tomto způsobu grilování se pohybuje v rozmezí cca 90 až 130 °C a opět používáme grily s víkem.

 

Uzení

Způsob, jenž je shodný s barbecue, ovšem teploty jsou ještě nižší a doba grilování mnohem delší. Podstatou tohoto způsobu je umístění masa tak daleko od ohně, že se udí, aniž by se maso opékalo. Používáme opět aromatické dřevo a uzavíráme všechny regulace přívodu vzduchu na nezbytné minimum, čímž se docílí poměrně nízká teplota. Teplota při tomto způsobů grilování se pohybuje v rozmezí cca 60 až 100 °C.

 

Rožnění

I v našich končinách velmi oblíbená činnost, kdy k přípravě velkých kusů masa, u nás nejčastěji selat, používáme otáčecí rožeň. Oheň může být přímo pod masem nebo mírně stranou od otáčejícího se rožně. Při pomalém otáčení dochází k pozvolnému promaštění, jak z vnějšku, tak zevnitř. Doba přípravy masa je závislá na jeho velikosti. Výhodou je, že se maso průběžně odkrajuje, a neustále je tedy napovrchu dopékáno do křupava. Samozřejmě po každém odkrojení dané místo potřeme marinádou.

 

Grilovací desatero

Aby výsledek grilování po všech stránkách splnil naše očekávání, doporučujeme dodržovat následující desatero:

  1. I přesto, že někteří profesionální kuchaři říkají, že maso není třeba marinovat, před grilováním naložte maso do marinády minimálně na 2 – 3 hodiny, bude pak chuťově zajímavější
  2. Grilovací mřížku či rošt před použitím dobře očistěte a potřete olejem
  3. K marinování používejte skleněné, porcelánové, plastové nebo nerezové nádoby. Nikdy hliník nebo obyčejné železo – maso by mohlo chutnat po kovu, protože marinády obvykle mívají kyselé pH
  4. Na obracení masa používejte kuchyňské kleště nebo lopatku – ne vidličku, protože maso po propíchnutí ztrácí šťávu.
  5. Během grilování potírejte maso zbytkem marinády, olejem nebo rozpuštěným máslem.
  6. Mějte vždy předem připravené potřebné nádobí a příbory, maso se má podávat okamžitě po grilování.
  7. Grilujte pouze libové maso, z tlustého masa bude unikat tuk a uhlí by pak více hořelo. Pokud se to přece jen stane, uhaste oheň vodou s octem v poměru 5:1.
  8. Ryby před úpravou propláchněte citronovou vodou a osušte, zbaví se silné rybí příchutě a slizu. U kuřecích prsou zkrátíte dobu grilování, když maso nejdříve dáte mezi dvě fólie a naklepete.
  9. Nakonec vždy řádně očistěte gril, nejlépe drátěným kartáčem. Co nelze odstranit kartáčem, nechte odmočit ve vodě.
  10. Nebojte se experimentovat s různými přísadami. Grilování nabízí spoustu možností a chuťových kombinací.

 

Díky marinování maso nasákne kořenící směsí. Velkou otázkou je „jak dlouho by se mělo marinovat“? To záleží na druhu masa – tužší hovězí maso se doporučuje marinovat alespoň 24 hodin před grilováním, vepřové 12 hodin, kuřecímu masu a rybám stačí pobýt v marinádě pouze několik hodin. K marinování použijte kameninové, porcelánové, skleněné, nerezové, případně plastové, uzavíratelné nádoby, které musíme uložit do chladu. Nedoporučuje se používat misky či hrnce ze železa nebo hliníku, protože maso může získat nežádoucí kovovou příchuť.

Základ většiny marinád tvoří olej a koření. Oblíbenou přísadou je prolisovaný česnek, čerstvé bylinky, sójová nebo worcesterová omáčka. Nedílnou součástí marinád by ovšem měla být i voda, která naruší strukturu masa, aby nám zkřehlo.

Vyhledávání

 

HLAVNÍ MENU - TIPY NA VÝLETY

     Výlety a atrakce  

    Recepty - menu 

         Koktejly - menu   

      Zábava - menu      

    Akce a festivaly 

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY - TIRAMISU ROLÁDA S AMARETTEM

 

NEJNOVĚJŠÍ PLACENÝ VÝLET - PAPILONIA -MOTÝLÍ DŮM - stovky živých exotických motýlů

 

ATRAKCE PRO DĚTI A ZOO A ZÁBAVNÍ PARKY

 Severní Morava  

 

 

KAM V PRAZE AKTUÁLNĚ ZA ZÁBAVOU ?

 

 

Danky Mňamky - Hlavní jídla

Zelenina v omáčce s jogurtem

Zelenina v omáčce s jogurtem

Ingredience: 2 velké mrkve 1/2 sáčku mražených fazolek 1/2 hrnku mraženého hrášku cca 10 cm pórku (bílá část) 150 g bílého hustého jogurtu (měla jsem 10%) lžíce másla vrchovatá lžíce hladké mouky zeleninový vývar nebo voda mléko podle potřeby 4 kuličky nového koření cukr...

Smažák - smažený sýr

Smažák - smažený sýr

Ingredience: 250 g sýru (měla jsem Eidam 45%) 100 g tvarůžek nebo nivy 2 vejce 1-2 lžičky nakládaného pepře strouhanka pepř a chilli podle chuti olej na smažení   Příprava:  Sýry nastrouháme najemno. Přidáme vejce, pepř a koření podle chuti. V ruce...

Sýrový koláč à la pizza

Sýrový koláč à la pizza

Ingredience: 1 mozzarella bez nálevu 80-100 g goudy nebo cheddaru 1 vejce 1 rovná lžíce strouhanky špetka soli špetka oregana špetka sušeného česneku omáčka na pizzu nebo dobrý kečup rajčata, šunka, paprika bazalka, oregano strouhaný sýr co kdo má...

PLNĚNÉ KLOBOUČKY MLETÝM MASEM S BRAMBOROVOU KAŠÍ

PLNĚNÉ KLOBOUČKY MLETÝM MASEM S BRAMBOROVOU KAŠÍ

Ingredience: 400 g mletého masa 10-15 ks masáků/růžovek (mohou se použít i žampiony) 1 menší cibule 1 vrchová lžička soli 100 ml vody 1 stroužek česneku Špetka mleté sladké papriky Mletý kmín Majoránka Pepř Strouhaný tvrdý sýr (Eidam, nebo Gouda) Olej   Příprava:  Na...

Omáčka z klouzků s hrnkovými knedlíky

Omáčka z klouzků s hrnkovými knedlíky

Ingredience: cca 500 g (i více) klouzků 1 větší cibule 150 g zakysané smetany 1 lžíce sádla nebo másla 1 lžíce hladké mouky 4 kuličky nového koření 1 bobkový list mletý kmín zeleninový vývar ocet podle chuti cukr podle chuti kdo má rád, přidá...

Lehce pikantní guláš z bedel

Lehce pikantní guláš z bedel

Ingredience: cca 600 g bedel 3-4 stroužky česneku 1 rovná lžíce uzené papriky 1/2 lžičky pálivé papriky 1 plná lžíce hladké mouky vývar nebo voda (ale vývar dodá chuť) celý kmín, sůl čerstvě mletý pepř 1 rovná lžíce sladké papriky 100 g špeku 1 velká...

Mrkvová omáčka s kousky uzeného kuřete

Mrkvová omáčka s kousky uzeného kuřete

Ingredience: 400 g mrkve 2 uzené stehna 1 cibule 1 lžíce hladké mouky plátek másla 100 g smetany (kysaná nebo sladká podle chuti) 3 kuličky nového koření 1 bobkový list pár kapek z limetky (nemusí být) cukr podle chuti malá špetka muškátového...

SMAŽENÁ NIVA A ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY S RESTOVANOU CIBULKOU

SMAŽENÁ NIVA A ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY S RESTOVANOU CIBULKOU

Ingredience: Nivu nakrájíme na cca 1cm silné trojúhelníky   DOMÁCÍ MAJONÉZA: 220ml oleje (já použila slunečnicový) 1 celé vejce 1 lžíce plnotučné hořčice 1 lžička krystalu 1 lžička octa 1/2 lžičky soli špetka mletého černého pepře   Příprava:  Nivu nakrájíme na cca...

ZELENINOVÉ LEČO S VAJÍČKEM A KLOBÁSKOU

ZELENINOVÉ LEČO S VAJÍČKEM A KLOBÁSKOU

Ingredience: 1 ks pikantní klobásy 250 g rajčata 250 g papriky 2 lžíce sádla nebo oleje 1 velká cibule 1 stroužek česneku 4 vejce Sůl Pepř   Příprava:  LEČO, k jeho přípravě jsou zapotřebí tři základní suroviny –rajské, papriky a cibule...

Tvarůžkoví rarášci

Tvarůžkoví rarášci

Ingredience: 2 kuřecí prsa 1 tvarůžky (125 g) 3-4 vejce (podle velikosti) cca 3 - 4 lžíce solamylu 1 jarní cibulka 2 lžičky sojové omáčky 2 lžičky hořčice 1 lžička sušeného česneku 1 lžička mleté papriky sůl, pepř, olej   Příprava:  Kuřecí maso a cibulku...

Rychlé řízečky ze sýru a rohlíků

Rychlé řízečky ze sýru a rohlíků

Ingredience: 200-250 g strouhaného sýru (dala jsem čedar a goudu) 3 vejce 2 starší rohlíky 50 g šunky strouhanka sůl, pepř, olej   Příprava:  Rohlíky nakrájíme na kostičky a smícháme s rozšlehanými vejci. Ze směsi tvarujeme menší řízečky a obalujeme ve...

"JEŽCI" Z MLETÉHO MASA A LETNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT S OKURKOU

"JEŽCI" Z MLETÉHO MASA A LETNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT S OKURKOU

Ingredience: Maso:  1kg mletého masa (mix hovězího a vepřového) 1 balení čínských nudlí (200g, takové ty hóóódně tenké dlouhé špagátky, na sílu jako naše vlasové nudličky) koření na mleté maso dle chuti 1 vejce sůl, olej na smažení   Salát:  den předen uvařené brambory ve...

HOVĚZÍ S RAJSKOU OMÁČKOU A TĚSTOVINAMI

HOVĚZÍ S RAJSKOU OMÁČKOU A TĚSTOVINAMI

Ingredience: 600 g hovězí krk, nebo pero 2 - 3 lžíce sádla 1 balení rajčatová šťávy 1 malý rajčatový protlak 1 – 2 lžíce hladké mouky 2 malé cibule Bobkový list Nové koření Celý pepř Cukr Sůl   Příprava:  V hrnci v osolené vodě si uvaříme hezký kousek hovězího masa...

Palačinky z tvarohu s kokosem

Palačinky z tvarohu s kokosem

Ingredience: 400 ml mléka 100 ml perlivé minerálky (klidně slazené) 125 g tučného tvarohu z kelímku 1 vejce 2-3 lžíce cukru+ vanilkový 1 lžíce oleje 1 lžíce rumu 8-10 plných lžic hladké mouky 1 plná lžíce jemného kokosu špetka soli, olej   Příprava:  Z...

Slaninové válečky pečené na pórkových bramborách

Slaninové válečky pečené na pórkových bramborách

Ingredience: 500 g mletého masa mix delší plátky slaniny na zabalení 1 vejce 1 střední syrová brambora nastrouhaná najemno menší cibule 2-3 stroužky utřeného česneku hrst strouhanky sůl, pepř mletá paprika mletý kmín brambory pórek (hodně) 1 paprikový lusk máslo nebo...

Smetanové kysané zelí

Smetanové kysané zelí

Ingredience: 500 g kysaného zelí 100 ml smetany na šlehání 1 cibule 2 lžíce cukru 2 lžíce hl. mouky lžíce sádla cca 400 ml drůbežího vývaru sůl, pepř 3 kuličky nového koření bobkový list mletá paprika   Příprava:  Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli....

Tvarohovo-strouhankové knedlíčky s ovocnou omáčkou

Tvarohovo-strouhankové knedlíčky s ovocnou omáčkou

Ingredience: 500 g tvarohu v kostce 140 g jemné strouhanky 2 menší vejce 2 lžíce cukru 4 lžíce rozpuštěného másla špetka soli 300 g borůvek 200 g jahod 250 ml smetany 31% cca 1 lžíce vanilkového pudinku cukr podle chuti a kyselosti ovoce špetka...

Mleté kuličky dušené v mrkvi

Mleté kuličky dušené v mrkvi

Ingredience: 400 g mletého vepřového masa 1 vejce 1 větší šalotka 2 stroužky česneku 1/2 hrnku bílých burizonů 2-3 lžíce strouhanky sůl, pepř, mletý kmín olej na smažení 500 g mrkve 1 červená paprika 1 větší šalotka 1 lžíce hladké mouky cca 300 ml...

Pivní vepřové plátky na zelenině

Pivní vepřové plátky na zelenině

Ingredience: 600 g vepřových plátků (krkovice, kýta) 1 velká cibule 5-6 stroužků česneku 200 ml světlého piva 400 g sekaných rajčat (konzerva) 2 mrkve 1 menší cuketa 2 lžíce hrubozrnné hořčice 2 lžíce oleje špetka cukru a chilli sůl,pepř snítka...

VOŇAVĚ KUŘE NA PAPRICE

VOŇAVĚ KUŘE NA PAPRICE

Ingredience: 4 kuřecí stehna 2 lžíce tuku (sádlo, nebo máslo) 2 cibule 2 lžičky mleté červené sladké papriky Špetku mleté pálivé papriky 250 ml sladké smetany 1 lžíci hladké mouky 1 plátek másla Drůbeží nebo zeleninový vývar Nové koření Celý pepř Bobkový list Citrón Sůl 150 g...

MASOVÉ KULIČKY NA ŠVÉDSKÝ ZPŮSOB S BRAMBOROVOU KAŠÍ

MASOVÉ KULIČKY NA ŠVÉDSKÝ ZPŮSOB S BRAMBOROVOU KAŠÍ

Ingredience: Kuličky: cca 800g mletého masa (mix hovězí a vepřové) 1 cibule (nadrobno) olej 1/2 hrníčku strouhanky 1 vejce špetka muškátového oříšku sůl, pepř   Omáčka:  1 cibule (nadrobno) 50g másla 40g hladké mouky 600ml hovězího vývaru (já dala vodu a 1/2 kostky...

Koprové nočky - halušky s brynzou

Koprové nočky - halušky s brynzou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky 1 vejce 3/4-1 hrnek mléka 3 lžíce jemně nasekaného kopru sůl 100-120 g brynzy slanina podle chuti   Příprava:  Mouku, vejce, sůl a kopr smícháme a postupně přidáváme mléko až do požadované konzistence. Těsto by mělo...

JAHODOVÉ KNEDLÍČKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA SE ZAKYSANOU SMETANOU

JAHODOVÉ KNEDLÍČKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA SE ZAKYSANOU SMETANOU

Ingredience: 250g měkkého tvarohu ve staniolu 70g změklého másla 70g dětské krupičky 70g hladké mouky 1 vanilkový cukr špetka soli citronová kůra (dala jsem 1/2 sáčku Finesse - citronová kůra s fruktózou od dr. Oetkera) mimo to ovoce dle chuti (u nás byly jahody) oslazená zakysaná...

HOLANDSKÝ ŘÍZEK S BRAMBOROVOU KAŠÍ

HOLANDSKÝ ŘÍZEK S BRAMBOROVOU KAŠÍ

Ingredience: 1 kg mletého masa 1 lžíce soli 1 lžíce cukru 200 ml vody 200 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda nebo i jiný) 8-10 lžic strouhanky 4-6 lžic hladké mouky 2-3 vejce Pepř   Příprava:  Do mletého masa přidáme lžíci cukru a soli, přilijeme 200 ml vody, vše dobře promícháme...