Výlety, zábava a atrakce po ČR

MENU 1 - RECEPTY - VAŘENÍ - GRILOVÁNÍ

   Dezerty a dorty

   Danky Mňamky - Hlavní Jídla

   Vánoční cukroví

   Vegetariánské jídla  

 

   Bramborová jídla

   Těstoviny 

   Luštěniny

 

MENU 2 - RECEPTY - VAŘENÍ - GRILOVÁNÍ

   Vepřové maso

   Hovězí maso

     Drůbeží maso    

 

    Ryby

   Mořské plody 

 

 

MENU 3 - RECEPTY - VAŘENÍ - GRILOVÁNÍ

   Na grilu

   Saláty

   Polévky  

 

   Koktejly 

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH

Dezerty a dorty - sladké pečení

OBRÁCENÉ JABLKOVÉ ŘEZY S PUDINKOVÝM KRÉMEM

OBRÁCENÉ JABLKOVÉ ŘEZY S PUDINKOVÝM KRÉMEM

Ingredience: Cca 10 jablek 1 vanilkový cukr 3 lžíce strouhanky   Těsto:  3 vejce 160g krystalu 100ml oleje 100ml teplé vody 250g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva špetka soli   Krém:  1/2l mléka 3 lžíce krystalu 2 vanilkové pudinkové...

NEPEČENÁ KOKOSOVÁ ROLÁDA

NEPEČENÁ KOKOSOVÁ ROLÁDA

Ingredience: 2 balení BEBE sušenek kakaových (tj. 260 g) 2 lžíce holandského kakaa 125 g cukru 125 ml mléka 100 g másla   Náplň: 150 g másla 150 g moučkového cukru 160 g kokosu   Příprava:  V hrnci smícháme máslo, mléko, cukr, kakao a na mírném ohni necháme vše...

Danky Mňamky - Hlavní jídla

Holandské řízky - odlehčené

Holandské řízky - odlehčené

Ingredience: 500 g mletého bůčku 150 g uvařených brambor (cca 2 střední) 150 g strouhaného sýru Gouda 100 ml studeného mléka sůl, pepř 1 vejce hladká mouka strouhanka olej na smažení   Příprava:  Bůček smícháme s mlékem a dáme na dvě hodinky do...

Gnocchi, zelí a uzené

Gnocchi, zelí a uzené

Ingredience: 200-250 g uzeného masa (krkovice, plec) 500 g kysaného zelí balení gnocchi (500 g) lžíce sádla 1 cibule kmín, sůl, pepř med nebo cukr vývar nebo voda   Příprava:  Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na větší kousky nakrájené uzené...

Vánoční cukroví

DOMÁCÍ SÝROVÉ KREKRY

DOMÁCÍ SÝROVÉ KREKRY

Ingredience: 200 g máslo 200 g hladká mouka 200 g tvrdého sýru (Eidam, Gouda) 2 žloutky 1 lžička soli Špetka kari koření   Pikantnější verze pro dospělé: 1 lžička sušeného česneku, nebo pálivé papriky   Příprava:  Nejprve si nastrouháme sýr na jemno. Do misky si...

PLNĚNÉ KOKOSKY

PLNĚNÉ KOKOSKY

Ingredience: Kokosky:  3 bílky 150g moučkového cukru 150g strouhaného kokosu   Podkladová kolečka:  350g hladké mouky 1 vanilkový cukr (dala jsem svůj domácí - cukr krupice a rozříznutý vanilkový lusk, vše uzavřít do zavařovací sklenice) 120g moučkového...

Vegetariánské jídla

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY

Ingredience: Těsto:  1 větší květák 200g tvrdého uzeného sýra (najemno nastrouhat) 5 vajec, česnek (množství dle chuti, prolisovat) majoránka mletá sladká paprika sůl pepř drcený kmín hladká mouka na zahuštění sádlo na smažení   Příprava:  Květák uvaříme v osolené...

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY S ČERVENOU ČOČKOU, CIBULKOU, MRKVÍ, ZAHUŠTĚNÉ CIZRNOVOU MOUKOU

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY S ČERVENOU ČOČKOU, CIBULKOU, MRKVÍ, ZAHUŠTĚNÉ CIZRNOVOU MOUKOU

Ingredience: 1 malý květák 2 mrkve 100g červené čočky 1/2 bílé cibule 1 lžíce řepkového oleje sůl dle chuti cizrnová mouka dle potřeby olivový olej na potření   Příprava: Nemůžeme neustále jen mlsat a svačinky je třeba připravovat různorodé a pestré. Jelikož nám neustále...

Bramborová jídla

BRAMBOROVÉ PLACKY

BRAMBOROVÉ PLACKY

Ingredience: 600-800 g vařených brambor 100 g polohrubé mouky 100 g hrubé mouky 1 vejce Sůl Mouka na podsypání Sádlo, nebo olej   Příprava:  Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme. Poté uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, osolíme, aby zůstalo žluté,...

Žampiony na másle zapečené v bramborové kaši

Žampiony na másle zapečené v bramborové kaši

Ingredience: 600-700 g brambor 250-300 g žampionu 150 g tvrdého sýru (dala jsem uzený) 50 g šunky 1-2 stroužky česneku 1 žloutek máslo + trochu oleje 1 smetana mletý kmín, pepř, sůl, petrželka   Příprava:  Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě do...

Drůbeží maso

Kuřecí tarhoňa z jedné pánve

Kuřecí tarhoňa z jedné pánve

Ingredience: 2 kuřecí prsa 2 šalotky 2 stroužky česneku 1 hrnek tarhoně 1,5-2 hrnky drůbežího vývaru mražený hrášek+kukuřice 2 lžíce sojové omáčky špetka kajenského pepře sůl, pepř olej   Příprava:  Maso nakrájíme na kousky a smícháme se sojovou omáčkou a...

Kuřecí směs s játry a jablky

Kuřecí směs s játry a jablky

Ingredience: 300 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní) 300 g drůbežích jater 1 kyselé jablko 1 cibule 2 stroužky česneku 4 lžíce rajčatového pyré 1-2 lžičky dobré sojové omáčky hrst mraženého hrášku kajenský pepř podle chuti cca 250 ml kuřecího vývaru hladká mouka lžíce...

Těstoviny

Gnocchi, zelí a uzené

Gnocchi, zelí a uzené

Ingredience: 200-250 g uzeného masa (krkovice, plec) 500 g kysaného zelí balení gnocchi (500 g) lžíce sádla 1 cibule kmín, sůl, pepř med nebo cukr vývar nebo voda   Příprava:  Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na...

Špagety vařené s houbami ve vývaru

Špagety vařené s houbami ve vývaru

Ingredience: 300 g špaget malá cibule 2-3 stroužky česneku hrst i dvě sušených hub cca 1200-1300 ml vývaru z kostí nebo masa 1/2 hrnku mléka 3 lžíce strouhaného sýru (Gouda, Niva, parmazán) lžíce másla smetana na zjemnění sůl, pepř,...

Luštěniny

ČOČKA NA KYSELO

ČOČKA NA KYSELO

Ingredience: 500 g čočky 3 lžíce sádla 2 lžíce hladké mouky 1-2 lžíce octa Cukr Sůl Voda párek a sázené vejce   Příprava:  Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočenou do druhého dne. Čočku znovu propláchneme, zalijeme čistou vodou,...

Bílé fazole v omáčce s koprem

Bílé fazole v omáčce s koprem

Ingredience: 200 g suchých bílých fazolí 1 mrkev, kousek celeru 4 kuličky nového koření 1 bobkový list, sůl   Omáčka:  1 cibule 1 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky cca 100 ml smetany 2 lžíce zakysané smetany svazek čerstvého nasekaného kopru vývar z fazolí sůl ocet,...

Vepřové - Minutky

OBRÁCENÝ DIJONSKÝ ŘÍZEK

OBRÁCENÝ DIJONSKÝ ŘÍZEK

Ingredience: Na 4 porce: 4 plátky krkovice bez kosti (může být kýta, kotleta, plecko...) 4 lžíce dijonské hořčice se zeleným pepřem 4 lžíce oleje 2 ks vejce sůl pepř strouhanka sádlo nebo jiný tuk na smažení   Příprava:  Maso naklepeme, osolíme, opepříme a...

VEPŘOVÁ PANENKA NA ČERVENÉM VÍNĚ S BRUSINKAMI S BRAMBORAMI A TYMIÁNEM

VEPŘOVÁ PANENKA NA ČERVENÉM VÍNĚ S BRUSINKAMI S BRAMBORAMI A TYMIÁNEM

Ingredience: olivový olej dle potřeby 6-8 plátků vepřové panenky (cca 1,5 cm silné) 2 dcl jakostní víno odrůdové červené, polosuché – Modrý Portugal 2010, Vinařství Novák Vrbice dle potřeby 3 – 4 polévkové lžíce kompotovaných brusinek lahůdková maďarská paprika Grešík 1 cibule 2...

Plněné vepřové maso

VEPŘOVÉ ZÁVITKY Z "POMALÁČKU"

VEPŘOVÉ ZÁVITKY Z "POMALÁČKU"

Ingredience: Plátky vepřové krkovice (naklepat) plátky fermentovaného salámu (já použila Herkules) plnotučná hořčice sůl, pepř 1 kostka Masoxu sojová omáčka sádlo, hladká mouka, voda   Příprava:  Plátky vepřové krkovice naklepat. Naklepané maso osolit, opepřit,...

VEPŘOVÉ ZÁVITKY SE SLANINOU

VEPŘOVÉ ZÁVITKY SE SLANINOU

Ingredience: Těsto: Plátky vepřové krkovice (naklepat) plátky anglické slaniny hořčice, sůl pepř 1 kostka Masoxu sojová omáčka hladká mouka voda   Příprava:  Naklepané maso osolit, opepřit, potřít plnotučnou hořčicí, navrch položit plátek anglické slaniny a zamotat jako...

Hovězí - Minutky

Svíčkové řezy po Tyrolsku

Svíčkové řezy po Tyrolsku

Ingredience: 750 g svíčkové sůl, pepř 70 g oleje 40 g másla 20 g hladké mouky 1 dl vývaru 40 g másla 200 g žampionů 250 g zakysané smetany citronová šťáva   Příprava: Ze svíčkové nakrájíme 2 řezy na jednu porci, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách rychle opečeme...

Svíčkové řezy po myslivecku

Svíčkové řezy po myslivecku

Ingredience: 750 g svíčkové sůl pepř 80 g oleje 15 g hladké mouky 50 g cibule 150 g drůbežích jater 150 g žampionů 30 g kečupu 0,5 dl červeného vína na ozdobu 50 g sterilovaných kapií   Příprava: Ze svíčkové nakrájíme 2 řezy na jednu porci, mírně naklepeme, osolíme, opepříme,...

Ryby

Rybí filé na zeleném pepři

Rybí filé na zeleném pepři

Ingredience: 3 porce rybího filé 1 lžíce másla 2 lžíce oleje 2 stroužky česneku 1-2 lžíce zeleného pepře 100 ml smetany + mléko 1 lžička hrubozrnné hořčice hladká mouka mletá paprika pepř, sůl citronová šťáva nasekaná hladkolistá...

KAPŘÍK SMAŽENÝ V TROJOBALU A LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁTEK S ČERSTVOU OKURKOU

KAPŘÍK SMAŽENÝ V TROJOBALU A LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁTEK S ČERSTVOU OKURKOU

Ingredience: filety z kapříka trojobal (vejce, hladká mouka, strouhanka)   Salát:  Cca 1kg brambor 2 salátové okurky 1 středně velká cibule (na proužky) 3 lžíce plnotučné hořčice 4 lžíce majonézy sůl, mletý černý pepř 2 lžičky kořenící směsi na tzatziky...

Mořské plody

Rychlé krevety

Rychlé krevety

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje 4 stroužky česneku 570 g krevet 2 lžíce suchého bílého vína 60 g másla 4 ks čerstvé petrželky mořskou sůl, pepř   Příprava: Na pánvi rozohřejeme olivový olej spolu s roztlačeným česnekem a smažíme, dokud česnek nezačne "syčeť". Potom...

Krevety v kokosu

Krevety v kokosu

Ingredience: 12 velkých tygřích krevet 2 stroužky česneku 1 lžíce citrónové šťávy 4 lžíce strouhaného kokosu 2 vejce 2/3 šálku mléka olej na smažení toastový chléb   Na oblohu: pažitka citrón petrželka mletý pepř   Příprava: Krevety očistíme a oloupeme, pokapeme citrónem...

Na grilu

Grilovaná jablka s nivou, ořechy a sladkou chilli omáčkou

Grilovaná jablka s nivou, ořechy a sladkou chilli omáčkou

Ingredience: jablka niva vlašské ořechy sladká chilli omáčka špetka bílého pepře máslo   Příprava:  Čistá jablka nakrájíme na cca 1 cm plátky a kulatým tvořítkem vykrájíme jádřinec. (Použila jsem kovovou špičku na stříkání krému.) Na grilovací pánvi...

Rychlé zapečené chleby

Rychlé zapečené chleby

Ingredience: 80-100 g nivy 1 camembert (90 g) 100 g šunky 1 jarní cibulka 1-2 stroužky česneku 1/2 červené papriky 100 g zakysané smetany nasekaná petrželka sůl, pepř 6 krajíců staršího chleba 6 tenké plátky anglické slaniny   Příprava:  Šunku,...

Saláty

Ovocný salát se zmrzlinou

Ovocný salát se zmrzlinou

Ingredience: 200 g rozmanitého čerstvého kompotovaného nebo zmrazeného ovoce např. meruňky ananas, jahody, třešně, jablka hrušky, pomeranče, banány broskve, šťáva z půlky citronu 2 lžičky cukru trochu vanilkového cukru 2 lžíce rumu nebo koňaku, popř. několik kapek hořkého likéru 2 porce...

Melounový salát

Melounový salát

Ingredience: 1 střední meloun 1 hlávkový salát 1 pomeranč šťáva z 1 citronu šlehačka na zdobení   Příprava: Omytý a na jednotlivé listy rozebraný hlávkový salát rozložíme na talíř, poklademe jej kousky melounu, které vykrájíme lžící a přidáme dílky pomeranče zbavené jader. Salát...

Polévky

Cibulovo-česneková polévka s bramborami

Cibulovo-česneková polévka s bramborami

Ingredience: 2 velké cibule 5-7 stroužků česneku 3 brambory 1-2 mrkve cca 1,5 l vývaru (zeleninový, masový) 1 lžíce másla 1 rovná lžička mleté papriky 1 vrchovatá lžíce hladké mouky sušený libeček sůl, pepř   Příprava:  Cibuli a česnek nakrájíme na kousky....

ČOČKOVÁ POLÉVKA

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Ingredience: Špek 1 cibule 1 lžíce hladké mouky Vývar z uzeného masa Uzené maso Čočka na kyselo Sůl, Cukr, pepř Ocet špetka tymiánu   Příprava:  Do hrnce pokrájet špek na drobno a nechat vyškvařit. Tím nám vznikne tuk, na který přidáme na jemno pokrájenou...

Koktejly

Jahodový koktejl se sójovým mlékem

Jahodový koktejl se sójovým mlékem

Ingredience: 750g čerstvých jahod 600 ml slazeného sójového mléka zbylé jahody a máta na ozdobu   Příprava: Kupte si jahody a dejte je do plastové nádoby a do mrazáku. Stačí, když tam budou 2-3 hodiny, ideálně ale přes noc. Pak je vyndejte a rozmixujte se sójovým mlékem do hladka....

B52 koktejl

B52 koktejl

Ingredience: pro 1 dávku: 3 cl kávového likéru Kahlúa 2 cl Baileys 3 cl brandy likéru Grand Marnier   Příprava: Veškeré suroviny opatrně nalijeme přes lžičku (to je velice důležité) do panákové sklenice tak, aby se...

  Pro chvíle gastronomické pohody - dezert Krémeše

Krémeše (fotorecept)

  Hudební gastronomický výlet

TOPlist

Vyhledávání

 

HLAVNÍ MENU - TIPY NA VÝLETY

     Výlety a atrakce  

    Recepty - menu 

         Koktejly - menu   

      Zábava - menu      

    Akce a festivaly 

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY - TIRAMISU ROLÁDA S AMARETTEM

 

NEJNOVĚJŠÍ PLACENÝ VÝLET - PAPILONIA -MOTÝLÍ DŮM - stovky živých exotických motýlů

 

 

ATRAKCE PRO DĚTI A ZOO A ZÁBAVNÍ PARKY

 Severní Morava  

 

 

KAM V PRAZE AKTUÁLNĚ ZA ZÁBAVOU ?

 

 

Danky Mňamky - Hlavní jídla

Holandské řízky - odlehčené

Holandské řízky - odlehčené

Ingredience: 500 g mletého bůčku 150 g uvařených brambor (cca 2 střední) 150 g strouhaného sýru Gouda 100 ml studeného mléka sůl, pepř 1 vejce hladká mouka strouhanka olej na smažení   Příprava:  Bůček smícháme s mlékem a dáme na dvě hodinky do...

Gnocchi, zelí a uzené

Gnocchi, zelí a uzené

Ingredience: 200-250 g uzeného masa (krkovice, plec) 500 g kysaného zelí balení gnocchi (500 g) lžíce sádla 1 cibule kmín, sůl, pepř med nebo cukr vývar nebo voda   Příprava:  Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na větší kousky nakrájené uzené...

Pikantní dušený bůček s houbami

Pikantní dušený bůček s houbami

Ingredience: 700 g bůčku hrst sušených hub 4-5 žampionů 3-5 dlouhých feferonů (beraní rohy) 1 velká cibule 3 stroužky česneku lžíce kremžské hořčice lžíce dobré sojové omáčky lžička mleté papriky kousek...

ČEVABČIČI VE SLANINĚ A TEPLÝ NĚMECKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

ČEVABČIČI VE SLANINĚ A TEPLÝ NĚMECKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

Ingredience: Maso: Cca 600g mletého masa (já dala mix hovězího a vepřového) 1 syrová brambora (najemno nastrouhat) 100g strouhaného tvrdého sýra 2 vejce 3 stroužky česneku 2 jarní cibulky (nadrobno) 3 lžíce strouhanky 1 lžička ďábelského koření sůl, pepř mimo to plátky...

Masové kuličky na paprikách a pivu

Masové kuličky na paprikách a pivu

Ingredience: 500 g mletého masa mix  1 vejce 1 střední mrkev 1 menší cibule lžička papriky 50 ml studeného mléka 2-3 lžíce strouhanky pepř, sůl paprika červená, žlutá, bílá 5-6 cherry rajčátek velká cibule 200-250 ml světlého piva 2 lžíce rajského protlaku 2...

ČOČKA NA KYSELO

ČOČKA NA KYSELO

Ingredience: 500 g čočky 3 lžíce sádla 2 lžíce hladké mouky 1-2 lžíce octa Cukr Sůl Voda párek a sázené vejce   Příprava:  Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočenou do druhého dne. Čočku znovu propláchneme,...

OBRÁCENÝ KUŘECÍ ŘÍZEK S BRAMBOROVOU KAŠÍ

OBRÁCENÝ KUŘECÍ ŘÍZEK S BRAMBOROVOU KAŠÍ

Ingredience: 2 velká kuřecí prsa sůl 2-3 vejce strouhanka sádlo nebo olej na smažení bramborová kaše   Příprava:  Maso naplocho rozřízneme na dvě poloviny, všechny 4 plátky lehce naklepeme a z obou stran osolíme. Poté vložíme do strouhanky a důkladně zamačkáme dlaní...

HOUBOVÝ KUBA

HOUBOVÝ KUBA

Ingredience: 2-3 hrsti sušených hub 300 g krupek 3 lžíce sádla + trochu na vymazání pekáče 2 velké cibule 3-4 stroužky česneku 1 lžička kmínu 3 lžíce majoránky 1 lžička tymiánu Zeleninový vývar (bujón) Sůl Pepř   Příprava:  Sušené houby zalijeme horkou...

Kuřecí směs s játry a jablky

Kuřecí směs s játry a jablky

Ingredience: 300 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní) 300 g drůbežích jater 1 kyselé jablko 1 cibule 2 stroužky česneku 4 lžíce rajčatového pyré 1-2 lžičky dobré sojové omáčky hrst mraženého hrášku kajenský pepř podle chuti cca...

Špagety vařené s houbami ve vývaru

Špagety vařené s houbami ve vývaru

Ingredience: 300 g špaget malá cibule 2-3 stroužky česneku hrst i dvě sušených hub cca 1200-1300 ml vývaru z kostí nebo masa 1/2 hrnku mléka 3 lžíce strouhaného sýru (Gouda, Niva, parmazán) lžíce másla smetana na zjemnění sůl, pepř,...

VOŇAVÉ VEPŘOVÉ PLÁTKY S RÝŽÍ

VOŇAVÉ VEPŘOVÉ PLÁTKY S RÝŽÍ

Ingredience: 4 plátky vepřové pečeně 4 velké cibule 150 - 200 g špeku 1 rajčatový protlak (70 g) 1 – 2 lžíce hladké mouky Sladká uzená paprika Sušený česnek Vývar (bujón) Olej Sůl Pepř   Příprava:  Vepřové plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Do hrnce nalijeme olej a...

VEPŘOVÉ SLEZINKY NA SMETANĚ S KYNUTÝM KNEDLÍKEM

VEPŘOVÉ SLEZINKY NA SMETANĚ S KYNUTÝM KNEDLÍKEM

Ingredience: Cca 500g vepřové sleziny (je to asi tak 6 kousků) 200g uzené slaniny bez kůže (na kostičky) 1 větší cibule (na kostičky) olej 2 bobkové listy 1 lžička drceného kmínu asi 250ml vývaru 200g zakysané smetany 1 vrchovatá lžíce hladké mouky 1 lžíce sušené...

Játrovo-kuřecí směs na slanině

Játrovo-kuřecí směs na slanině

Ingredience: 400 g krůtích jater 300 g kuřecího masa (prsa, stehenní ) 120-150 g slaniny (špeku) velká cibule 3 stroužky česneku 1 paprika 1-2 sterilované okurky lžíce mleté papriky lžíce hladké mouky 1-2 lžičky kremžské hořčice kmín pepř sůl vývar nebo...

PLNĚNÝ PAPRIKOVÝ LUSK S TOMATOVOU OMÁČKOU

PLNĚNÝ PAPRIKOVÝ LUSK S TOMATOVOU OMÁČKOU

Ingredience: 500 g vepřového mletého masa 1/2 lžíce soli 1/2 lžíce cukru 100 ml vody 1 vejce 1 lžíce strouhanky 1 hrst hrubé mouky 1 větší cibule 1 stroužek česneku Pepř Sladká mletá paprika Čerstvé oregano   Tomatová omáčka: 2 - 3 lžíce sádla 1...

Kuřecí maso v okurkové omáčce s mrkví

Kuřecí maso v okurkové omáčce s mrkví

Ingredience: 3 vykostěná kuřecí stehna 1 cibule 2 střední mrkve 5-6 nakládaných okurek plná lžíce hladké mouky olej + máslo vývar masový nebo zeleninový 2 lžíce zakysané smetany sůl, pepř  voda z okurek nebo cukr podle chuti   Příprava:  Maso...

Rybí filé na zeleném pepři

Rybí filé na zeleném pepři

Ingredience: 3 porce rybího filé 1 lžíce másla 2 lžíce oleje 2 stroužky česneku 1-2 lžíce zeleného pepře 100 ml smetany + mléko 1 lžička hrubozrnné hořčice hladká mouka mletá paprika pepř, sůl citronová šťáva nasekaná hladkolistá...

Kolínková směs s masovými kuličkami

Kolínková směs s masovými kuličkami

Ingredience: 500 g mletého vepřového masa nebo mix 1 cibule 1 vejce 2 lžičky mleté papriky mletý kmín sůl pepř nasekaná petrželka strouhanka podle potřeby 1 velká cibule 3 žampiony 1 mrkev lžíce dobré sojové omáčky cca hrnek masového vývaru 50-70 ml smetany...

Petrželková omáčka s květákem

Petrželková omáčka s květákem

Ingredience: 1 menší květák 2 šalotky 50 g másla 2 plné lžíce hladké mouky 1 hrnek mléka smetana na zjemnění (nemusí být)  svazek hladkolisté petrželky pepř, sůl   Příprava:  Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě na skus. Vývar uchováme....

Vepřové maso v cuketové omáčce

Vepřové maso v cuketové omáčce

Ingredience: 600 g vepřové plece nebo krkovice 250 g čisté oloupané cukety 2 cibule 1 lžíce hrubozrnné hořčice 1 rovná lžíce sladké papriky 1 lžíce sádla 100 ml smetany mletý kmín 5 kuliček nového koření 1 bobkový list sůl, pepř vývar nebo voda +...

ZNOJEMSKÁ OMÁČKA S RÝŽÍ

ZNOJEMSKÁ OMÁČKA S RÝŽÍ

Ingredience: 600 g hovězího zadního 1 – 2 lžíce hladké mouky 3 -4 velké cibule Nakládané okurky v nálevu Vývar (bujón) Olej Sůl Pepř   Příprava:  Cibuli nakrájíme najemno a na oleji osmahneme do hněda. Hovězí maso naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky masa dáme na cibuli,...

Pečené brambory ve smetanovém pestu ze sušených rajčat

Pečené brambory ve smetanovém pestu ze sušených rajčat

Ingredience: 5-6 brambor 5 žampionu 3 lžičky rajčatového pesta 120-150 ml smetany 31% mletý kmín sůl trošku oleje   Pesto:  100 g sušených rajčat 1 stroužek česneku 50 ml olivového oleje 30 g piniových ořechů 50 g čerstvé bazalky 2 lžíce...

HOVĚZÍ S RAJSKOU OMÁČKOU TROCHU JINAK

HOVĚZÍ S RAJSKOU OMÁČKOU TROCHU JINAK

Ingredience: 600 g hovězí krk, nebo pero 2 - 3 lžíce sádla 1 balení rajčatová šťávy 1 malý rajčatový protlak 1 – 2 lžíce hladké mouky 2 malé cibule 1 lžička mleté skořice Špetka badyánu Celý pepř Cukr Sůl   Příprava:  V hrnci v osolené vodě si uvaříme hezký kousek hovězího...

KRUPICOVÁ KAŠE

KRUPICOVÁ KAŠE

Ingredience: 1 l mléka 8 - 10 lžic dětské krupičky Špetka soli 4 lžíce másla 4 lžíce cukru   Příprava:  Mléko nalijeme do hrnce, přidáme špetku soli a přidáme krupičku. Počet lžic záleží na velikosti lžíce a také na požadované hustotě kaše. Takto připravenou krupičku v mléce,...

KUŘECÍ PRSÍČKA VE SLADKO-KYSELÉ OMÁČCE S RÝŽÍ

KUŘECÍ PRSÍČKA VE SLADKO-KYSELÉ OMÁČCE S RÝŽÍ

Ingredience: 4 kuřecí prsa 1 velká cibule 2 stroužky česneku 2 mrkve 1/2 středně velkého pórku 1 paprika 1 balení ananasu v nálevu Chilli omáčka Sójová omáčka Šťáva z 1 citrónu 1 lžíce rajského protlaku Solamyl Olej Sůl Pepř   Příprava:  Kuřecí prsa nakrájíme, osolíme,...

Vepřové pečeně

ROZPEČENÝ VEPŘOVÝ BůČEK S DUŠENOU KARI MRKVIČKOU

ROZPEČENÝ VEPŘOVÝ BůČEK S DUŠENOU KARI MRKVIČKOU

Ingredience: Maso: vepřový bok bez kostí koření (já dala trochu staročeského, trochu drceného kmínu, sušený česnek a špetku mleté sladké papriky pro barvu) sůl olej   Kari mrkvička: máslo cibule mrkev několik lžic krystalu sůl, drcený kmín kari koření  mletý černý...

PIKANTNÍ VEPŘOVÝ BůČEK PEČENÝ NA BRAMBORÁCH

PIKANTNÍ VEPŘOVÝ BůČEK PEČENÝ NA BRAMBORÁCH

Ingredience: Maso: cca 1,5kg vepřového boku s kostí (bez kůže) sůl mletý pepř sušený rozmarýn sušený tymián olej   Bramobory: cca 1,5kg brambor 1 velká cibule (na půlkolečka) 4 stroužky česneku (na plátky) 0,5l vroucí vody 1 kostka slepičího bujónu sůl, mletý pepř sušený...

Uherská pečeně na smetaně

Uherská pečeně na smetaně

Ingredience: 800 g vepřové plece 2 dl šlehačky 50 g másla lžíce hladké mouky cibule 1/2 celeru petržel, mrkev 3 rajčata bobkový list, nové koření celý pepř, tymián mletá sladká paprika, sůl   Příprava: V pekáči osmahneme na másle cibuli a na kolečka...

Vepřová pečeně na víně

Vepřová pečeně na víně

Ingredience: 1 kg vepřové krkovice 3 stroužky česneku 1 cibule, 1 bobkový list sůl, pepř pažitka, 1-2 dl bílého vína citron, 1 lžíce hořčice   Příprava: Maso omyjeme a okořeníme tak, že utřeme česnek se solí a pepřem, nasekáme nadrobno cibuli, rozmělníme bobkový list...

Zálesácká pečeně

Zálesácká pečeně

Ingredience: 750 g vepřové kýty 100 g šunkového salámu 80 g slaniny sůl, 50 g oleje 1 lžička, hořčice 1 lžička mleté papriky špetka tymiánu a zázvoru 1/2 lžičky worcestru 0,5 dl destilátu (koňak, whisky. Stará myslivecká aj.) 50 g rostlinného tuku 3 dl vody 20 g hladké...

Dunajská vepřová pečeně

Dunajská vepřová pečeně

Ingredience: 750 g vykostěné vepřové pečeně 200 g dunajské klobásy sůl, pepř 2 stroužky česneku 60 g rostlinného tuku 2,5 dl vody 200 g hladké mouky   Příprava: Tenkým nožem uděláme do masa dva otvory, protáhneme jimi dunajskou klobásu, maso osolíme, trochu opepříme...

Staročeská vepřová

Staročeská vepřová

Ingredience: 600 g vepřového bůčku 2 cibule 60 g tuku česnek, kmín mletý pepř, sůl   Příprava: Bůček nakrájíme na plátky o hmotnosti asi 150 g. Na rozehřátém tuku zpěníme nahrubo pokrájenou cibuli, přidáme osolené a opepřené plátky masa a opečeme. Potom mírně podlijeme...

Vepřová pečeně s jablky

Vepřová pečeně s jablky

Ingredience: 400 g vepřové plece nebo kotlet 200 g jablek 20 g másla sůl 20 g sádla kmín   Příprava: Maso osolíme, pokmínujeme a vložíme do kastrolu, přidáme sádlo a pečeme v předehřáté troubě. Během pečení maso opakovaně přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou...

Vepřová pečeně

Vepřová pečeně

Ingredience: 1 kg vepřového masa (vepřová pečínka, kotlety, bůček) sůl, kmín česnek, cibule   Příprava: Vepřové maso pokrájíme na silnější plátky a osolíme. Poklademe do pekáče, okmínujeme a posypeme plátky česneku a cibule. Pokud máme maso libo­vější, přidáme sádlo....

Guláše

Pašerácký guláš

Pašerácký guláš

Ingredience: 750 g předního hovězího masa 80 g rostlinného tuku 200 g cibule 15 g mleté papriky 6 dl vody sůl pepř kmín 2 stroužky česneku 20 g rajčatového protlaku majoránka 50 g hladké mouky 150 g žampionů 20 g rostlinného tuku 250 g jemných párků 250 g sterilovaného paprikového...

Ďábelský rychloguláš

Ďábelský rychloguláš

Ingredience: 750 g roštěnce sůl 80 g oleje 100 g cibule 150 g kečupu 1 dl vody 75 g feferonek, 100 g sterilovaných okurek 100 g sterilovaných kapií worcester   Příprava: Odleželý roštěnec nakrájíme na nudličky, osolíme a na horkém oleji opékáme skoro doměkka. Vložíme na malé...

Formanský hovězí guláš

Formanský hovězí guláš

Ingredience: 750 g hovězí kližky nebo krku 80 g rostlinného tuku 200 g cibule 15 g mleté papriky sůl, pepř kmín 20 g rajčatového protlaku 6 dl vody 50 g hladké mouky česnek, majoránka, 100 g anglické slaniny 100 g žampionů 20 g rostlinného tuku   Příprava: Maso nakrájíme na...

Hovězí guláš

Hovězí guláš

Ingredience: 750 g hovězí kližky nebo krku 80 g rostlinného tuku 200 g cibule 15 g mleté papriky sůl, pepř kmín 20 g rajčatového protlaku 6 dl vody 50 g hladké mouky česnek, majoránka   Příprava: Maso nakrájíme na úhledné kousky, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji...